Tuning motora automobila - Pitanja i odgovori

Što je to i kako funkcionira Tuning?

Pove─çanje izlazne snage motora posti┼że se optimiziranjem smjese goriva i zraka te trenutka paljenja u cilindru motora. Pri ovom procesu veliku ulogu igraju brizgaljke u nastavku Injektori s kojima se kontrolira koli─Źina, vrijeme i pritisak ubrizgavanja goriva. Vector tuning modul prikuplja podatke sa vi┼íe sensora, obra─Ĺuje ih te putem Vector mikroprocesora optimizira i ┼íalje u centralni sustav, ra─Źunalo auta u nastavku ECU (Electronic control unit). ECU takve podatke preuzima i nastavlja sa upravljanjem, motomanagmentom motora. 

Da li zbog povećanja snage dolazi do povećanja potrošnje goriva?

Vector modul bez obzira na pove─çanje snage motora ne pove─çava i potro┼ínju goriva, tajna le┼żi u pove─çanom okretnom momentu.
 

Da li pri tuning-u dolazi do povećanja emisije ispušnih plinova?

Pove─çanje snage ne utje─Źe na promjenu emisije ispu┼ínih plinova.  

Za pove─çanje performansi motora preporu─Źujemo i postavljanje sportskog filtera zraka.

Da li dolazi do pove─çanja maksimalne brzine?

Pove─çanje snage posti┼że se pove─çanjem okretnog momenta u donjem i srednjem rasponu brzine. Samim time dolazi i do pove─çanja krajnje brzine kod gotovo svih vozila u prosjeku od 5 do 10 km/h ovisno o toleranciji svakog pojedinog modela .

Zašto je potrebno dodatnu elektroniku dodatno podesiti za pojedino vozilo?

Poznato je u praksi da postoje manja odstupanja po tehni─Źkim karakteristikama istih vozila u ovisnosti o odr┼żavanju, broju prije─Ĺenih kilometara, kvaliteti goriva te na─Źinu i mjestu kori┼ítenja. Iz navedenih razloga, standardne postavke Vector modula ne mogu posti─çi maksimalno mogu─çe pobolj┼íanje performansi motora.

Pode┼íavanjem dodatnog sistema upravljanja Firme Vector posti┼że se optimalni u─Źinak na pojedinim tipovima vozila. Elektronika se mo┼że pode┼íavati po potrebi i po ┼żelji kupca.

Koliko traje garancija za ugra─Ĺeni dodatni modul?

Za originalni Vector modul koji je pravilno ugra─Ĺen i pode┼íen za va┼íe vozilo dajemo 24-mjese─Źnu garanciju. Za ostvarenje ovog uvjeta potrebno je imati ra─Źun !

Da li se vozilo razlikuje od serijskog?

Vozilo se izvana po ni─Źemu ne razlikuje od serijskog a promjena snage mo┼że se utvrditi samo na valjcima za ispitivanje snage motora , Dyno .

Da li se pove─çava temperatura motora?

Temperatura se pove─çava neznatno (samo pod punim optere─çenjem). Primjerice, u slu─Źaju Audia TDI pod konstantnim punim gasom, porast temperature biti ─çe 8 stupnjeva.

Da li se zbog Tuning-a skra─çuje vijek motora?

Tuning-om se pove─çanje snage posti┼że optimiziranjem rada motora i kori┼ítenjem tolerancije razli─Źitih dijelova motora, a ujedno se ne ulazi u grani─Źna podru─Źja rada agregata. Prema dosada┼ínjim iskustvima raspon iskoristivosti disel motora ide do 60 % od po─Źetnih vrijednosti. Kod normalne upotrebe vozila i redovite zamjene ulja te redovitih servisa vijek trajanja motora se ne smanjuje. Samo ukoliko se konstantno vozite "sportskim" stilom morate promijeniti ulje svakih 10.000 km.

Za┼íto sam proizvo─Ĺa─Ź nije postavio vozilo na optimalne vrijednosti?

Proizvo─Ĺa─Ź radi isti model automobila za razli─Źita tr┼żi┼íta koji mora zadovoljiti razli─Źite uvjete. To se prvenstveno odnosi na klimatske uvjete, kvalitetu goriva i na─Źin ekploatacije vozila. 

Da li je nakon tuninga motora potrebno mijenjati ko─Źnice na vozilu?

Nije potrebno .

Da li je Tuning mogu─ç za vozila sa automatskim mijenja─Źem?

Vozilo sa automatskim mjenja─Źem automatski se pode┼íava na nove uvjete .

T├ťV ÔÇô pravne informacije:

Kupac je du┼żan sam napraviti prijavu i pregled vozila u stanici za tehni─Źki pregled  (u Njema─Źkoj ┬ž 19/2 StVZO (njema─Źki Pravilnik o licenciranju). Odobrenje tehni─Źke inspekcije radi certifikata (u Njema─Źkoj T├ťV)